22 MART 2024
Yazı Boyutu - 14 +

Odamız 2024 Yılı Mart Ayı Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Ahmet Arif Mete Başkanlığında Gerçekleştirildi.

Odamız 2024 Yılı Mart Ayı Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Ahmet Arif Mete Başkanlığında Gerçekleştirildi. Odamız Meclis Başkanı Ahmet Arif Mete Açış Konuşmasında Meclis Üyelerine hoş geldiniz diyerek Ramazan ayının hepimiz için hayırlara vesile olması temennisinde bulundu.

Meclis Başkanı Ahmet Arif Mete’nin Açılış konuşmasının ardından gündem maddelerine geçildi. Şubat Ayı meclis toplantısı karar tutanaklarının kabulü, Şubat ayı yönetim kurulu faaliyet raporunun okunması ve kabulü, Şubat ayı gelir gider raporlarının, mizanın, bütçe izleme raporunun ve hesapları, İnceleme Komisyonu raporunun okunması ve kabulü, Şubat ayı yönetim kurulu faaliyet ve hesaplarının ibra edilmesi, Gelen yazıların görüşülmesi gündem maddelerinin ardından Dilek ve Temenniler gündem maddesine geçildi.

Dilek ve Temenniler Gündem Maddesinde Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu, TOBB ve Odamız Yönetim Kurulu Faaliyetleri ve gündem hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Değerli hazirun, hepiniz mart ayı meclis toplantısına hoş geldiniz. Mübarek Ramazan Ayı içerisindeyiz. Allah, hep birlikte idrak etmeyi nasip etsin. Malumunuz üzere içtimai hayat devam ediyor. Bir taraftan da malum piyasadaki ekonomi zorluklar ekonomi sıkıntılar var. Haftada en az bir defa Ankara'ya gidip geliyoruz. TOBB Yönetim Kurulundaki çalışmalarımızı sürdürüyoruz. En son gidişimizle ilgili bir iki boyuttan bahsedeceğim. Öncelikle Maliye Bakanı Sayın Şimşek ile son 5-10 günde birkaç kez bir araya geldik. Bu görüşmelerimiz hakkında bazı bilgileri paylaşmak istiyorum. Bunların bir kısmı uygulamaya geçti. Bir kısmı da önümüzdeki yerel seçimlerin ardından uygulamaya geçecek. Şimdi bunları başlıklar halinde sizlerle paylaşmak istiyorum. Değerli arkadaşlar seçimden sonra izaha davet geliyor. Artık bugün iftarda ne yediğimiz, sahurda ne yediğimiz, Masak üzerinden her şey biliniyor. Dolayısıyla her şey devletin elinde. Enflasyon muhasebesiyle devlet ciddi bir kaynak oluşturacak. Bundan sonraki süreçte çok dikkatli olmamız lazım. Hakikaten inanılmaz denetimler geliyor. Bunu size söyleyeyim. Bu çok açık ve net.

Sayın Maliye Bakanımız, artık altında ithalata kota koyacağız demişti. Çünkü Türkiye 2023 yılında dünyada en fazla altın ithal eden ülke konumunda. Türkiye 2023 yılında altına 30 milyar dolar para vermiş. Neredeyse tamamen yastık altına gitmiş bu para. Maliye Bakanımız bunun ekonominin üzerinde olumlu bir etkisi olmadığını savunuyor. Şimdi dolayısıyla ithalatına kota uygulaması geçtiğimiz hafta Salı günü başladı. Bundan sonra da altın ithalatında kota artarak devam edecek. Bu bir başlangıç yani bunu da sizlerle paylaşmak istedim.

Bir diğer başlığımız enflasyon. Tahminlere göre Nisan-Mayıs aylarında enflasyon pik yapacak. Yani özellikle seçimden sonra Nisan ve Mayıs'ta enflasyon %75’i bulacak. Şu anda %67. Yine Sayın Bakanımızın ifadesiyle Eylül-Ekim aylarında 26 puan civarında düşecek. Ve yıl sonu enflasyon %38 ile %42 arasında olacak. Yine kendi ifadesi ile ifadesiyle bu bir buçuk yıllık çok zor bir sürecin bizi beklediğini belirtiyor. Bunun yanında ÖTV ve stopajlara artış bekliyoruz. KDV konusunda bir düzenleme geldiğini de ifade edebiliriz. Tüm KDV oranlarının %20 bandında buluşturulması çalışmasının yürütüldüğü değerlendirmesi yapıldı. Bu bağlamda farklı rakamlar ile karşılaştığımız bu kaotik ortam bir bakıma ortadan artmış olacak denilebilir. Gelir vergisi Kurumlar vergisi ve MTV’nin zamlanmasının gündemde olmadığını ifade edebiliriz. Dış ticaret açığımız alınan sıkılaştırma kararları ile 40 milyar dolar civarına gerilemiş durumda. Yaz aylarındaki turizm gelirleri ile birlikte dış ticaret açığının ortadan kalkacağı öngörüsü de bizlerle paylaşıldı.

Burada ekonomik zorlukların temelinde hepimizin malumu 11 ilimizi yıkıma uğratan deprem faciasının etkisinin büyük olduğu gerçeği var. Çok büyük bir yük olduğu gerçeğini görmezden gelemeyiz. Sadece konutlar değil, sosyal alanlar, Camiler, Okullar, şehirlerin altyapıları tamamen yok olmuş durumda. Birliğimiz bağlısı Oda ve borsalardan 8 inin binası tamamen yıkıldı.

Ülkemizde istihdam açısından yaşanan sorunlara da değinen Bakanımız, geleceğin mesleği olarak yapay zeka mühendisliğinin üzerinde durulması gerektiğini vurgulayarak, bunun dışında nitelikli ara eleman sayısını artırmaya dönük çalışmalar yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Genel anlamda baktığımızda ne kadar da zorlansak da bu durumun ancak kalıcı ekonomik tedbirler ile çözülebileceğini belirten bakanımız, bu konuda bizlere güven verdiğini ifade edebiliriz.

Selektif kredi konusunda bir çalışma gerçekleştirdik. Konuyu TOBB Başkanımız ile görüştük. Kendisi de Bakanımıza iletti. Kendileri hazırlanan raporu ilettik. Gelişmeleri önümüzdeki süreçte takip edeceğiz.

Bildiğiniz üzere Belediye bloklarının dönüşümünün ardından H Blok ofis katlarının tamamı Odamıza aittir. 28 ofisimiz mevcut burada. Burayı tek bir kurumsal firmaya kiraya vermek istiyoruz. Bu şekilde birkaç otel ve bir banka ile görüştük. Henüz net bir sonuç mevcut değil. Önümüzdeki süreçte gelen teklifleri değerlendirmeye devam edeceğiz. İnşallah birkaç ay içerisinde sonuçlandırabiliriz.

Önümüzdeki Mayıs ayında Gürcistan’da bir İş gezisi planlıyoruz. Bunu da sizlerle paylaşmış olalım.

TOBB üzerinden yaptığımız bir çalışma hakkında bilgi vermek istiyorum. TOBB Pos ve TOBB Kart çalışması yaptık. Burada TOBB Pos cihazını talep eden Üyelerimize ücretsiz ve komisyonsuz olarak tahsis ediyoruz. Tüm Kredi kartları ile işlem yapılabilecek bir pos cihazı olacak. Ayrıca işlem yapıldığının ertesi günü herhangi bir kesinti olmaksızın hesabınıza geçecek. Ancak burada önemli olan husus hesabınıza geçen parayı nakit olarak çekme imkanınızın bulunmayacak olmasıdır. Burada TOBB Kart devreye girecek. TOBB Kart ile borcunuz olan firmaya veya kuruma, TOBB Pos hesabınızdaki rakam kadar kurumsal ödemeleri yapabileceksiniz. Bu çalışmanın yasal altyapısı da oluşturulmuş durumda. Şu an için çalışma bu şekilde ancak eğelen talepler üzerine TOBB Pos hesabında biriken paranın %80 inin bahsedildiği gibi TOBB Kart ile ödenebilmesi, kalan %20’sinin ise nakde dönüştürülebilmesi şeklinde bir çalışma da yürütülüyor. Burada %20’lik kısım için diğer bankalardaki uygulamalara benzer kesintiler olacaktır.

Değerli Meclis üyeleri. Akreditasyon sistemi değişti. Türkiye Geneli Ticaret ve Sanayi Odaları arasında A sınıfı 14 Odadan biriyiz. Bu bağlamda yeni akreditasyon sisteminde de 7 yıldıza Odamız Yönetimi olarak talip olduğumuzu ifade etmek isterim. Karadeniz Odaları arasında sadece Samsun TSO ile Odamız A sınıfı yani 5 Yıldızlı oda statüsündedir. Dolayısıyla Bu durumu muhafaza etmek için personel konusunda gerekli düzenlemeleri yapıyoruz. Bu kapsamda iki yeni personelimizi bünyemize kattık. İlerleyen süreçte görev ve ünvan değişiklikleri yapmayı da planlıyoruz.  Bu süreci de inşallah yıl sonuna kadar tamamlayacağız. Beni TOBB Yönetimine taşıyan da bu odadaki kurumsal yapıdır. Bunu da açık yüreklilikle ifade etmek isterim. Önemli olan kurumsal yapının güçlü olmasıdır. Bu sayede etki alanınız da yüksek olur. Bu nedenle Akreditasyon sistemini çok önemsiyoruz. Bu konuda da desteklerinizi bekliyorum.

TOBB’un bünyesinde faaliyet gösteren Tepav adında bir kuruluşumuz var. Ekonomi konusunda ne durumda olduğumuz ve neler yapılması gerektiği ile ilgili hazırlanan çalışmayı da sizlerle paylaşmak istiyorum. Tepav’ın hazırladığı raporun sonuç kısmına hep birlikte bir göz atalım.

Öncelikle, ilk maddede, Türkiye son 5 yıldır iyi büyüdü, ancak oldukça yıprandık, bu sürdürülemez, diyor. Dünya ortalamasına baktığımızda istatistiki olarak Çin’den sonra en fazla büyüyen ülkeyiz. Bunun sürdürülebilirliği oldukça zordur. 2. maddede makulleşme, TCMB politikaları ile “zaruri” gerçekleşiyor ama gerçekleşmeli de. 3. madde en önemli sorunun, programın sürdürülebilirliğine ilişkin tereddüt ve güvensizlik. Yani bu programın arkasında sağlam bir şekilde duran siyasi bir irade olmasa bunun başarılı olması da mümkün değil. 4. Maddede geçiş sürecinde ekonominin yavaşlaması “makul” ve “gerekli” de. Sabır göstermek ve uyum sağlamak zorundayız. 5. Madde Reel sektör ortalamada oldukça güçlü, sıkı politikaları göğüsler. 6. Madde mevcut gidişat olumlu, kararlı uygulamalarla kısa sürede toparlanma mümkün. Siyasi ve iş alemi desteği maliyeti azaltır. 7. Madde TCMB ve Hükümet özellikle reel sektör ile iletişimini güçlendirmeli, Anadolu’yu gezmeli ve anlatmalı.

Hepinize teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.

Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu’nun konuşmasının ardından Meclis Başkanı Ahmet Arif Mete kendilerine teşekkür ederek toplantıyı sonlandırdı.

Haber Galerisi

Konum
Telefon
WhatsApp