Şubeleşen Acenteler
Not: Gerekli olan örnek evraklar (Dilekçe, beyanname, form) için "İNDİRİLEBİLİR DÖKÜMMANLAR" arşiv kategorisi başlığına tıklayınız.
Şubeleşen Acentelerin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar
1-Şube açarak teşkilatlanacak acentelerin en az 300.000,00 TL sermayeye sahip olup ve her bir şube için de sermayelerini 25.000,00 TL artırmaları gereklidir. Acentelerin sermayelerini ticaret sicil kayıtlarında tescil ettirmeleri zorunludur.
2- Şube açarak teşkilatlanacak acentelerin merkezlerine genel müdür ve genel müdür yardımcısı olarak iki kişinin kaydedilmesi gereklidir. Tüzel kişi acenteler genel müdür ve yardımcısını ticaret sicil kayıtlarında müdür olarak, gerçek kişi acenteler de ticari mümessil ve ticari vekil olarak tescil ettirmesi gereklidir. ( Tüzel şirketlerin mevcut müdürü ile gerçek kişi acentenin sahibi olan kişilerin gnl md. , gnl. md. yrd. , ticari vekil ve mümessillik atamaları için yeniden tescil işlemi yapmalarına lüzum yoktur.)
3- Her şube için şube müdürü bulundurulma zorunluluğu vardır.
4- Açılacak olan şubenin tescil işlemi şubenin bulunduğu ilde ki Sicil Müdürlüklerinden tescil edildikten sonra şubeleşen acentelerden istenilen belgeler hazırlanarak acentenin merkez kaydının bulunduğu Ticaret Odasına teslim edilmelidir.
5- Şubenin Asgari Fiziki Şartlar Tetkiki için; şubenin sigortacılık levha sistemine kaydı yapıldıktan sonra şubenin açıldığı ildeki Odaya başvuru yapılmalıdır.
6- Genel müdür, genel müdür yardımcısı, şube müdürü ve teknik personelin ikametgâhı çalıştığı ilin sınırları içinde olmalıdır. Olağan iş akışını etkilemeyecek makul mesafeler de il sınırları kapsamında değerlendirilebilir.
Acente Merkezi İçin İstenen Belgeler
1- Dilekçe
2- Merkez Organizasyon Şeması
3- Şahıs Acenteler İçin Ek – 7 Formu
4- Tüzel Acenteler İçin Ek – 8 Formu
Acente Şubesi İçin İstenen Belgeler
1- Ticaret Sicil Gazetesi
2- Ticaret Sicil Tasdiknamesi
3- Oda Kayıt Sureti
4- Organizasyon Şeması Ve Mali Tablolar
5- Statik Ip Belgesi İle Acente Adına Kayıtlı En Az İki Fatura
6- Dilekçe
- TÜM BELGE, FOTOĞRAF VE BEYANLARIN DÜZENLENİŞ TARİHİ 6 AYDAN ESKİ OLMAMALIDIR. SURET OLARAK TESLİM EDİLECEK BELGELERİN SURETİ YETKİLİ MERCİLERCE ONAYLANMIŞ OLACAK YA DA ASLI BELGE TESLİMİ SIRASINDA AYRICA İBRAZ EDİLECEKTİR.
- MESLEKİ TECRÜBE TİCARET SİCİL KAYDI, SGK’DAN ALINACAK BELGE GİBİ RESMİ BELGELER İLE İSPATLANMALIDIR.
- STATİK IP BELGESİNİN İLGİLİ İNTERNET SERVİS SAĞLAYICIDAN ALINMIŞ VE SİGORTA ACENTESİ ADINA KAYITLI OLMASI GEREKMEKTEDİR. FATURALARIN; ELEKTRİK, TELEFON, SU, DOĞALGAZ VEYA İNTERNET BAĞLANTI HİZMETİNE İLİŞKİN OLMASI, ACENTE ADINA KAYILI OLMASI VE FATURADA BELİRTİLEN ADRESİN ŞUBE ADRESİ OLMASI GEREKMEKTEDİR.
- SİGORTA ACENTELERİ LEVHAYA KAYITTAN SONRA 6 AY İÇERİSİNDE EN AZ BİR SİGORTA ŞİRKETİ İLE ACENTELİK SÖZLEŞMESİ YAPARAK BAŞVURU YAPILAN ODAYA BİLDİRMEK ZORUNDADIR.
Not: Şubenin fiziki tetkik başvurusu şubenin bulunduğu ilde ki Ticaret Odasından yapılacaktır.